"ΒΕΛΗ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΙΩΣΗΦ

, , No Comments
1του Θωμά Παναγιώτου

Για το "Αγιορείτικο Βήμα"

Η συνωστισμένη κυρία....

Στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στον Πειραιά λειτούργησε σήμερα ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Στο χειμαρώδες κήρυγμά του αφού αναφέρθηκε στο περιστατικό του ευαγγελίου με τη Σαμαρείτιδα που βρήκε στο πρόσωπο του Χριστού το «ύδωρ το ζων», την αλήθεια και τη ζωή κι από αμαρτωλή έγινε Απόστολος και Μεγαλομάρτυρας, κι από σκοτεινή, όνομα και πράγμα Φωτεινή, έστρεψε το λόγο στην αλησμόνητη Σμύρνη που βρισκόταν κάτω από τη σκέπη της Αγίας Φωτεινής, και τους Σμυρνιούς που την είχαν μάννα τους και προστάτιδά τους, μέχρι το θλιβερό Αύγουστο του 1922.  

Τότε που η Αγία Φωτεινή έγινε μάρτυρας της αγωνίας, των δακρύων, του μαρτυρίου και του αίματος του Ελληνισμού και του άξιου μπροστάρη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου. «Είδε η Αγία» είπε ο Μητροπολίτης «τα παιδιά της, τα παιδιά της Σμύρνης και της Ιωνίας, τα παιδιά της Μικρασίας όχι να συνωστίζονται αγενώς στην προκυμαία, όπως κάποια συνωστισμένη κυρία ανοήτως υποστηρίζει τελευταία, αλλά να ζουν το Γολγοθά τους και κυνηγημένα από τις λόγχες των Τσετών και δεκατισμένα, με την ψυχή στο στόμα να τρέχουν στην παραλία ζητώντας σωτηρία με την αναγκαστική φυγή και τον αθέλητο ξεριζωμό από τις προαιώνιες εστίες τους».

Η «συνωστισμένη κυρία» είναι προφανώς η βουλευτής ΔΗΜΑΡ του Πειραιά κ. Ρεπούση, με τις γνωστές περίεργες θέσεις της και πήρε την καλή απάντηση του λόγιου Μητροπολίτη, χωρίς να την κατονομάσει. «Αλλά οι ‘συνωστισθέντες’ Σμυρνιοί ήρθαν κι έφτιαξαν εδώ μια Νέα Σμύρνη και μια καινούργια εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, με τέμπλο και θρόνο από εκκλησιές της παλαιάς Σμύρνης και μ΄ ένα υπέροχο καμπαναριό ρέπλικα του περίφημου καμπαναριού της χαμένης μητρόπολης της Ιωνίας και στέγασαν εκεί ξανά την πίστη τους, τις μνήμες τους, την ελπίδα τους και το όνειρο. Γιατί, η Ρωμηοσύνη πάντα ‘ανθεί και φέρει κι άλλο’ όπως λένε και οι Πόντιοι», επρόσθεσε ο κ. Ιωσήφ. Στο τέλος ευχήθηκε να βρούμε όλοι το ύδωρ το ζων που εχάρισε στη Σαμαρείτιδα το φωτοστέφανο της Αγίας και Ισαποστόλου. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου