ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ (ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ)

, , No Comments

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΣΙΝΑΪΤΗΣ (ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ)Γιορτάζουμε σήμερα 30 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου (Της Κλίμακος), ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ιωάννης, γεννήθηκε στην Παλαιστίνη περίπου το 523 μ.Χ. Ήταν γιος πλούσιας και ευσεβούς οικογένειας. Σε μικρή ηλικία, παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως, για να διακρίνεται ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Εκείνος όμως, ενδιαφερόταν περισσότερο για την προσευχή, τις θεολογικές μελέτες, την συγγραφική εργασία και την άσκηση. Πήγε στο Όρος Σινά, κοντά στον αναχωρητή Μαρτύριο, ο οποίος καθοδήγησε πνευματικά τον νεαρό Άγιο Ιωάννη. Μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης, έγινε μοναχός ενώ η φήμη των αρετών και της σοφίας του είχε γίνει πολύ γνωστή.

Γι'αυτό πολλοί μοναχοί και λαϊκοί, αλλά και αξιωματούχοι έρχονταν στη Μονή για να ζητήσουν τη συμβουλή του. Ο Θεός λόγω της ενάρετης ζωής του, του χάρισε το χάρισμα της Θαυματουργίας. Λόγω της διαβίωσής του στην Ιερά Μονή Σινά ονομάζεται και Σιναΐτης. Μετά το θάνατο του Ηγούμένου της Μονής και ύστερα από απαιτήσεις και προτροπές των αδελφών δέχθηκε να γίνει Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά για μερικά χρόνια. Η νοσταλγία, όμως, της ερημικής ζωής, έκανε τον Άγιο Ιωάννη να πάει πάλι στην έρημο και να αφοσιωθεί πάλι στις μελέτες του. Παρέδωσε ειρηνικά τη ψυχή του στον Κύριο περίπου το 606 μ.Χ. και άφησε πίσω του, σε εμάς, δύο σπουδαία του συγγράμματα, την «Κλίμακα» και τον «Λόγον προς τον Ποιμένα».

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Θεῖον κλίμακα, ὑποστηρίξας, τὴν τῶν λόγων σου, μέθοδον πάσι, Μοναστῶν ὑφηγητὴς ἀναδέδειξαι, ἐκ πρακτικῆς Ἰωάννη καθάρσεως, πρὸς θεωρίας ἀνάγων τὴν ἔλαμψιν. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου