ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΑΡΕΙΑΣ

, , No Comments

ΑΓΙΟΙ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΔΑΡΕΙΑΓιορτάζουμε σήμερα 19 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Χρύσανθου και Δαρείας, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία έζησαν επί αυτοκρατορίας Νουμεριανού 243 - 284 μ.Χ. Ο Άγιος Χρύσανθος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και από ειδωλολατρική οικογένεια.  Αργότερα, όμως, κατηχήθηκε στην χριστιανική πίστη από κάποιο Χριστιανό και βαπτίστηκε. Όταν ο πατέρας του εν ονόματι Πολέμωνος, έμαθε το γεγονός αυτό, τον φυλάκισε και για να τον αποσπάσει από την χριστιανική πίστη, του έδωσε για γυναίκα του την ωραία Δαρεία, η οποία καταγόταν από την Αθήνα και ήταν ειδωλολάτρισσα. Αντί όμως να προσελκύσει η Αγία Δαρεία τον σύζυγό της Άγιο Χρύσανθο στην ειδωλολατρία, συνέβη το αντίθετο. Πίστεψε κι αυτή στον Χριστό και βαπτίστηκε. Τότε, τους κατήγγειλαν στον ύπαρχο Κελερίνο, ο οποίος τους παρέδωσε στον διοικητή τάγματος, τον Κλαύδιο και τότε το μαρτύριο άρχισε. Αλλά η υπομονή, η επιμονή και το θάρρος των Αγίων εξέπληξαν τον Κλαύδιο, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Ιλαρία, τους γιους του Ιάσονα και Μαύρο και τους στρατιώτες του, πίστεψαν στον Χριστό. Παρόλα αυτά, όμως, έριξαν τους Αγίους Χρύσανθο και Δαρεία μέσα σε λάκκο και τους ενταφίασαν ζωντανούς. Έτσι, μαρτυρικά παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο το 283 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Tὴν σύμπνουν ξυνωρίδα τῶν μαρτύρων τιμήσωμεν, Χρύσανθον ἁγνείας τὸ ἄνθος καὶ Δαρείαν τὴν πάνσεμνον, τῇ πίστει ἑνωθέντες γὰρ σεπτῶς, ἐδείχθησαν τοῦ Λόγου κοινωνοί, ἐναθλήσαντες νομίμως ὑπὲρ αὐτοῦ καὶ σῴζουσι τοὺς ψάλλοντας· δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι δι' ἡμῶν πᾶσιν ἰάματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου