Η πολεμική σύγκρουση στη Λιβύη και οι αναταράξεις στον αραβικό κόσμο δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας και να δυσχεράνουν την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.
Η αποσταθεροποίηση σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής δημιουργούν κύματα μετανάστευσης προς την Ευρώπη, που μοιραία θα περάσουν μέσα από τα σύνορά μας. Οι ελληνικές αρχές είναι απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των Τυνήσιων ή Αιγύπτιων που θα θελήσουν να αναζητήσουν τις τύχες τους στη Δύση.
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ενωση κλείνει τα μάτια της απέναντι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης αφήνοντας να τα βγάλουν πέρα οι μικρές δυνάμεις της Frontex και το Λιμενικό Σώμα. Ο πόλεμος στη Λιβύη αναμένεται να επιταχύνει τις μετακινήσεις πληθυσμών στη λεκάνη της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναδείξει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή και να διεκδικήσει ανταλλάγματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ομως η εξέγερση σε αρκετές αραβικές χώρες και τα πρώτα σημάδια αναταραχών στη Σαουδική Αραβία συνθέτουν ένα επικίνδυνο ντόμινο για την παγκόσμια οικονομία.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, επιβραδύνοντας τους όρους ανάκαμψης για οικονομίες, που έχουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από το πετρέλαιο, όπως είναι η ελληνική.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το χρόνο που θα διαρκέσει η επέμβαση στη Λιβύη. Εάν οι δυνάμεις του Καντάφι εξουδετερωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, ενδεχομένως να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο, αν και το «τζίνι» των αλλαγών φαίνεται ότι έχει βγει από το λυχνάρι του αραβικού κόσμου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου