ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΑΣ

, , No Comments

ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑΓιορτάζουμε σήμερα 19 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Φιλοθέης, της Αθηναίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522, από ευσεβείς γονείς που ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου και το αρχικό όνομα της Αγίας ήταν Ρηγούλα ή Ρεβούλα, δηλαδή, Παρασκευούλα. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή στο Θεό. Όταν η Αγία έγινε δώδεκα χρονών, οι γονείς της με τη βία την πάντρεψαν με έναν πλούσιο άντρα των Αθηνών. Η ζωή της κοντά του ήταν μαρτυρική, διότι συνεχώς τη χτυπούσε και τη βασάνιζε. Μετά από τρία χρόνια το μαρτύριό της έλαβε προσωρινά τέλος διότι πέθανε ο σύζυγός της. Η Αγία Φιλοθέη τότε δεχόταν πιέσεις για να ξανά παντρευτεί, όμως επέλεξε τον Μοναχικό βίο. Μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και στην απελευθέρωση των σκλαβωμένων χριστιανών από τους Τούρκους. Με αυτή της τη κίνηση όμως έγινε δακτυλοδεικτούμενη απο τους Τούρκους, και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, εισέβαλλαν στο μοναστήρι της και την έσυραν έξω. Αφού τη χτύπησαν ανελέητα, προκάλεσαν το θάνατό της. Έτσι, μαρτυρικά, παρέδωσε την ψυχή της  στον Κύριο στις 19 Φεβρουαρίου το 1589.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΦΙΛΟΘΕΟΣ: φίλος + Θεός: ο φίλος του Θεού, αυτός που αγαπά τον Θεό, ο ευσεβής.

Απολυτίκιο:
Ἀθηναίων ἡ πόλις ἡ περιώνυμος Φιλοθέην τιμᾷ τὴν ὁσιομάρτυρα καὶ ἀσπάζεται αὐτῆς τὸ θεῖον λείψανον, ὅτι ἐβίωσε σεμνῶς καὶ μετήλλαξε τὸ ζῆν ἀθλήσει καὶ μαρτυρίῳ, καὶ πρεσβεύει πρὸς τὸν Σωτῆρα, διδόναι πᾶσι τὸ θεῖον ἔλεος.

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου