ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ, ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΤΑΝΗΣ

, , No Comments

ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΗΣΓιορτάζουμε σήμερα 20 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Λέοντος, του Επισκόπου Κατάνης, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ραβέννα της Ιταλίας, από ευλαβείς και ευγενείς γονείς. Όταν τελείωσε τις σπουδές του, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Ραβέννα και αργότερα εξελέγη για την ενάρετη ζωή του Επίσκοπος Κατάνης της Σικελίας. Έγινε προστάτης των ορφανών και των χηρών, δίδασκε το ποίμνιό του και έχτισε το ναό της Αγίας Μάρτυρος Λουκίας. Ο Άγιος Λέων διακρίθηκε, επίσης, για τους αγώνες του κατά των αιρετικών, τους οποίους νίκησε.

Ο Θεός τον προίκισε με το Χάρισμα της Θαυματουργίας. Και τον μάγο Ηλιόδωρο που είχε πλανέψει πολλούς με τις μαγείες, μετά από προσευχή τον έκαψε με φωτιά, επειδή έλεγε ότι μπορούσε να κάνει τα πάντα και ότι δεν φοβόταν ούτε την φωτιά. Βλέποντας οι πιστοί το Θαύμα αυτό κατεπλάγησαν. Αμέσως το γεγονός αυτό διαδόθηκε στη Βασιλεύουσα. Για το λόγο αυτό ο Άγιος Λέων προσκλήθηκε από τους βασιλείς Λέοντα Δ΄ και Κωνσταντίνο ΣΤ΄ στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές. Ο Άγιος Λέων παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 785 μ.Χ. Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λέοντος ενταφιάστηκε στο ναό της Αγίας Μάρτυρος Λουκίας, όπου και είχε χτίσει ο ίδιος.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΛΕΩΝ: Ο ανδρείος και ορμητικός όπως το λιοντάρι.

Απολυτίκιο:
Ἱερέων ἀκρότης, εὐσεβείας διδάσκαλος καὶ θαυματουργὸς ἀνεδείχθης, ἱεράρχα πανόλβιε, ἠθῶν γὰρ οὐρανίων τῷ φωτί, τοῦ Πνεύματος πλουτήσας τὴν ἰσχύν, θεραπεύεις τοὺς νοσοῦντας καὶ τὰς ψυχάς, Λέων, τῶν προσιόντων σοι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι, δόξα, τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου