ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

, , No Comments

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣΓιορτάζουμε σήμερα 28 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Βασιλείου του Ομολογητού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Βασίλειος ο Ομολογητής, έζησε και άθλησε επί
του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντα Γ' του Ισαύρου. Από μικρή ηλικία ο Άγιος Βασίλειος εγκατέλειψε τη κοσμική ζωή και αφιερώθηκε στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και την άσκηση. Αρχικά έζησε σε κάποιο ασκητήριο καλλιεργώντας το πνεύμα του και την ψυχή του με τα "δώρα" της πίστεως και της αγάπης. Υπήρξε μαθητής και υποτακτικός του Αγίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου και Ομολογητού. Όταν όμως οι περιστάσεις τον κάλεσαν, ανταποκρίθηκε με θαυμαστή προθυμία και θάρρος για να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία. Διώχθηκε σκληρά, για την άκαμπτη αντίστασή του και τη θαρραλέα του άποψη υπέρ της ορθοδοξίας. Φυλακίστηκε και υπέστη πολλά βασανιστήρια. Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας Λέων, ο Άγιος Βασίλειος αφέθηκε ελεύθερος και γύρισε πίσω στο ασκητήριό του για να συνεχίσει τους μοναχικούς τους αγώνες. Ήταν μεγάλος και θαρραλέος στρατιώτης του Χριστού και όποτε ήταν απαραίτητο ενίσχυε με τη παρουσία του και τους λόγους του την Ορθόδοξη πίστη μας. Ο Άγιος Βασίλειος ο Ομολογητής παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Ο βασιλικός, ο φερόμενος ως βασιλεύς, ο θεμελιωτής της ευτυχίας του λαού.

Απολυτίκιο:
Βασίλειον δώρημα, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, ἐδείχθης Βασίλειε, ὡς βασιλεύσας παθῶν, τοὶς θείοις σου σκάμμασι, σὺ γὰρ ὁμολογία, τὸν σὸν βίον φαιδρύνας, λάμπεις δι' ἀμφοτέρων, ὡς ἀστὴρ σελασφόρος, ἐντεῦθεν τῆς ἀσάλευτου βασιλείας ἠξίωσαι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου